DIY herfstkrans

Gepubliceerd op 12 november 2021 om 15:47

In de herfst en winter staat er niets gezelliger bij de voordeur dan een mooie krans! Wil je graag een keer zelf aan de slag? Volg mijn stappenplan hieronder voor een mooie, herfstige krans die je (vrij gemakkelijk) zelf kunt maken. 

 

Ben je niet zo handig, of heb je gewoon geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan verkopen wij ook hele mooie kant-en-klare kransen in de webshop, neem snel een kijkje!

 

Benodigdheden

- Ronde vorm voor je krans van metaal, hout, of rotan

- Verschillende takken met mooi gekleurde bladeren, dennetakken, hulst, andere mooie takken 

- Schaar, tang

- Ijzerdraad

- Touw 

 

Stap 1

Was je al van plan om een heerlijke boswandeling te maken vanmiddag, of moet je de hond toch nog uitlaten? Neem dan een kleine snoeischaar mee in je jaszak, en knip onderweg een paar mooie takken met gekleurde bladeren, dennetakken, takjes hulst, en andere mooie takjes af. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je rigoreus gaat snoeien in het bos, maar vaak heb je onderaan een struik of boom wel wat mooie, half-verstopte takjes zitten. Ook liggen er vaak veel takken al op de grond, vooral als het heeft gewaaid de dag ervoor. En je kunt natuurlijk ook altijd een rondje lopen door je tuin, daar vind je ook genoeg mooie dingen deze tijd van het jaar. 

 

Stap 2

Knip je takjes iets bij zodat je kortere takjes hebt. Kijk ook even of er minder mooie blaadjes aan zitten, en haal die weg. Verzamel 4 of 5 verschillende takjes bij elkaar, en maak hier kleine 'boeketjes' van. Bind ze met ijzerdraad vast zodat de boeketjes goed blijven zitten.

 

Stap 3

Leg de boeketjes op de krans, en kijk waar & hoe je ze wilt hebben. Ik vind het leuk om een deel van de krans te bedekken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de krans helemaal rond te bedekken (dan heb je natuurlijk wel iets meer takken en boeketjes nodig).

Zorg ervoor dat er balans zit in de lengte van je takken, en in de vorm van je krans. Let er bijvoorbeeld op dat niet alle lange takjes bij elkaar zitten, en alle korte aan de andere kant, want dan krijg je een scheve krans. 

 

Stap 4

Bind de boeketjes vast aan de krans met ijzerdraad. Zorg ervoor dat ze dezelfde kant op wijzen, en dat het ijzerdraad steeds wordt bedekt met het volgende boeketje zodat je die niet meer ziet. Je kunt ook wat losse takken ertussen binden om de krans verder op te vullen. 

 

Stap 5

Ben je aan het einde gekomen van het deel dat je wilt bedekken? Maak dan 1 kleiner boeketje, of zoek een paar mooie kleinere losse takjes bij elkaar, en bind die in de tegenovergestelde richting aan het einde vast. Op die manier sluit je de krans mooi af. Gebruik weer een paar losse takjes om het verder op te vullen of om het ijzerdraad te verbergen. 

 

Stap 6

Kijk waar je de top van de krans wilt hebben. Bind hier het touw een paar keer omheen, en maak er vervolgens een lus aan zodat je de krans op kunt hangen.

En zoek er een mooie plekje voor!

 

De krans droogt verder in als hij hangt (zorg er wel voor dat hij niet nat wordt), dus de bladeren zullen ook een beetje opkrullen en mooi verder verkleuren. Ik vind dat juist mooi, maar als je dat niet wilt dan kun je ook een paar kunst-takken halen bij het tuincentrum en die in je krans verwerken. 

 

P.s. Omdat het verse herfstbladeren zijn, breken de blaadjes wel vrij makkelijk van de takken af. Beetje voorzichtig werken dus. 

 

Veel plezier! 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.