Recept voor goulashsoep

Gepubliceerd op 29 december 2021 om 15:33

Wat is er fijner als het buiten koud en guur is dan lekker genieten van een heerlijke, warme kop soep?

In de winter is goulash soep echt onze favoriet. Het smaakt heerlijk, vult goed, en het is ook zo'n gerecht dat gezellig de hele middag staat te pruttelen in de keuken. Het moet dus wel even een paar uur opstaan, dus hou daar even rekening mee.

Dit is ook een fijn gerecht omdat de ingrediënten heel flexibel zijn; kijk wat er nog in de koelkast of voorraadkast rondzwerft en voeg aan de soep toe wat je lekker lijkt. Zo voeg ik ook wel eens wortel, champignons, extra tomaten, of bonen bijvoorbeeld toe.

 


Ingrediënten

- 300 gr rundersoepvlees in blokjes 

- 1 bakje spekreepjes (voeg naar smaak meer/minder toe)

- 400 gr aardappelen

- 25gr ongezouten roomboter

- 2 runderbouillonblokjes

- 1 1/2 liter water

- 2 paprika's

- 2 uien

- 2 tenen knoflook

- 1 tak rozemarijn

- 2 takjes tijm

- 1 blik tomatenblokjes

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 2 el bloem

- 2 laurierblaadjes

- 1 el paprikapoeder

- 1/2 tl kaneel

- 1 tl karwijzaad

- 1/2 tl chilipoeder

 

Recept

Snijd de paprika's in kleine blokjes, de uien in halve ringen en de knoflook heel fijntjes. Schil de aardappelen en snijd deze ook in blokjes, ongeveer net zo groot als de blokjes paprika. Als je andere groenten toe wilt voegen kun je die nu ook snijden, probeer alles ongeveer even groot te snijden. Mocht je champignons willen gebruiken, deze hoeven nu nog niet toegevoegd te worden, maar kunnen alleen de laatste 20 minuten van het recept even meekoken met de rest.

 

Pak een grote braad- of soeppan. Smelt de boter en bak de spekreepjes even aan totdat ze bruin zijn. Haal ze vervolgens uit de pan. Voeg dan het soepvlees toe aan de pan, strooi hier een klein beetje zout & peper over, en braad dit even totdat het mooi bruin is geworden. Haal dit vlees dan ook uit de pan. 

 

Fruit dan de uien en knoflook even aan in de pan. Voeg vervolgens de blokjes paprika en aardappel toe. Bak even een paar minuten mee. Voeg dan de paprikapoeder, chilipoeder en kaneel toe en bak heel even mee op middelhoog vuur. Doe het vlees en de spekreepjes weer bij de groenten in de pan. Doe op het laatst ook de bloem erbij en hussel alles goed door.

 

Schep het blikje tomatenpuree door het mengsel in de pan en bak dit een minuut mee. Voeg daarna de tomatenblokjes, het water, de bouillonblokjes, laurierblaadjes, rozemarijn en tijm toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat het een paar minuten koken en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan.

 

Laat dit een paar uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door. Het heeft minstens 3 uur nodig. Haal daarna de laurier, rozemarijn en tijm takjes er weer uit (voor zover je die nog kunt pakken).

 

Ik serveer dit meestal met een lekker rustiek (stok-) brood met kruidenboter. Eet smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.